Duitse waddenkust: leuke plek voor een goede vakantie!

Deze zomer ging ik met mijn zoon naar de Duitse waddenkust: dat bleek een leuke plek voor een mooie vakantie! Vanaf Utrecht rij je er in ongeveer 3 uur heen, dus het is ook een geschikte plek voor een (lang) weekendje weg. Aan de zee is altijd goed, maar de waddenkust is ook een mooi vertrekpunt voor uitjes in de omgeving.

Duitse waddenkust zee ondergaande zon zonsondergang

Aan de Duitse waddenkust

Tijdens onze vakantie verbleven we in Center Parcs Nordseeküste, gelegen aan de kust op het schiereiland Butjadingen. De omgeving doet denken aan Noord-Friesland (zonder de meren), met uitgestrekte vergezichten en af en toe een dorpje. Het gebied is perfect om te fietsen en wandelen, maar voor kinderen is het wad zelf natuurlijk het meest aantrekkelijk. In Tossens, het dorp waar Center Parcs zich bevindt, is er een grote speeltuin aan het wad. Dit is een geweldige plek om een middag te picknicken en te spelen, en natuurlijk om het wad te verkennen. Je kunt met een gids op pad, maar je kunt ook zelf vanaf de aflopende kade het wad betreden. Tijdens eb zie je veel mensen wandelen en kinderen spelen op het wad, met emmertjes en schepjes op zoek naar de verschillende diertjes die daar leven. Mijn zoon Mels (11) vond het maar vies: de modder en de vele wormen die op de bodem liggen. Dus voor ons geen gids en lange wandeling.

Zwemmen in de lagune

Door het eb en vloed is het lastig om (lekker) te zwemmen in zee aan de Duitse waddenkust. Maar daar is een oplossing voor: op een kwartiertje rijden vanaf het vakantie park is het kunstmatig aangelegde Nordsee-lagune. Naast de zee ligt dit zwemmeer, vol met speeltoestellen in en naast het water. Net als aan de kust bij Tossens, kun je hier een ‘strandkorf’ huren. Een soort grote strandstoel voor ongeveer 2 personen waar je uit de wind kunt zitten. De meeste mensen bezoeken de lagune als een dagtrip. Je betaalt ongeveer 5 euro entree.

Leuke plek om te wandelen: het Natuurontdekkingspad

Een ander leuk uitje is het Natuurontdekkingspad Langwarder Groden, op slechts een kwartier rijden. Eigenlijk zou je dit pad twee keer moeten bezoeken: zowel bij eb als bij vloed, omdat de omgeving er dan totaal anders uitziet. Wij waren er tijdens eb, maar ook bij vloed houd je droge voeten dankzij een lang steigerpad dat je ‘op’ het water laat lopen. De wandeling is ongeveer 4 kilometer, wat het ook geschikt maakt voor kinderen. Het is een prachtige omgeving, met vanaf de dijk een uitzicht op zee. Je kunt er ook vogels spotten, dus het is een goed idee om een verrekijker mee te nemen. In de buurt is er een ‘melkhus’ (er zijn er meerdere op het schiereiland), een soort boerderijwinkel waar je een lekker ijsje kunt halen.

Ons verblijf aan de Duitse waddenkust

Op Butjadingen zijn diverse kleinere hotels en B&B’s om te overnachten. Daarnaast is er het Center Parcs Nordseeküste, waar wij verbleven. Dit park ligt aan een boulevard in het dorpje Tossens, met aan het einde een trap naar de dijk, waarachter een grote speeltuin en de kust liggen. Langs de boulevard bevinden zich ook verschillende restaurants en winkeltjes. Het park voelt als een integraal onderdeel van het dorp, wat een minder afgesloten sfeer geeft. Dit vond ik persoonlijk erg prettig.

Wij verbleven in een ouder appartement en vonden het hoofdgebouw soms wat gedateerd, hoewel ze wel bezig zijn met renovaties van de huisjes. Het hoogtepunt van dit park is zonder twijfel de Aqua Mundo, een prachtig zwembad! Aqua Mundo beslaat meerdere verdiepingen, met een golfslagbad en diverse glijbanen die de verdiepingen verbinden. Het is ontzettend leuk en je kunt er makkelijk uren doorbrengen. De ruime openingstijden zijn een pluspunt. Mijn tip is om vooral niet rond lunchtijd te gaan zwemmen, omdat het dan druk kan zijn en het zwembad naar een snackbar ruikt vanwege de frietjes die je er kunt bestellen.

Andere uitjes in de buurt van de waddenkust

De Duitse waddenkust is een leuke plek voor een goede vakantie, want in de buurt zijn nog andere uitjes die wij helaas hebben overgeslagen. Bijvoorbeeld het Jaderpark: een combinatie van een pretpark, speeltuin en dierentuin. Dit ziet er wel erg leuk uit, dus als onze vakantie langer was geweest, waren we hier zeker naar toegegaan. Hetzelfde geldt voor een bezoekje aan Wilhelmshaven: een mooie havenstad, met een aquarium en een marinemuseum.

Wij kozen ervoor om nog een paar dagen naar Bremen en Bremerhaven te gaan, maar je kunt dit ook vanuit Tossens als een dagtrip bezoeken. Daar morgen meer over.

Voor winkelen in Duitsland – tips en adressen kijk het artikel van Anne-Marie.

Duitse waddenkust
Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *